Appleby horse fair.

Sinds 2009 bezoek ik, Marieke, de Appleby Horse fair in Engeland. Zelf ben ik er terecht gekomen tijdens mijn 8 weekse buitenlandse stage bij een paarden fokkerij vlakbij de Appleby horse fair. In die tijd ben ik er voor er eerst geweest en heb sinds toen geen jaar over geslagen.

In 2017 zijn we tijdens onze road trip voor het eerst samen gegaan en vond ook Niels het, als niet echt paarden mens, het heel erg leuk en gezellig.

De Appleby horse fair is uniek in zijn doen en laten. Het is de grootste paardenmarkt in Europa en een hele belangrijke voor de gypsy en travelers gemeenschap.

In de eerste week van Juni begint deze markt en tovert het redelijk rustige kleine stadje Appleby om tot een waar zigeuner dorp. Er komen zigeuners van heinde en verre samen. Het is cultuur, vrijheid, gezellig, bijzonder maar ook zeker spraakmakend om mee te maken.

Ook al heb je niet zo veel met paarden zou ik zeker aanraden om een paardenmarkt te bezoeken waar veel zigeuners zijn. Oké, als je heel erg bang bent voor paarden zou ik het lekker laten voor wat het is en alleen erover lezen. Maar anders voeg het a.u.b. aan je Bucketlist toe!

De paarden markt is bovenop de berg, daar staan vele markt kraampjes waar je alles, maar dan ook alles kunt kopen. Daar om heen vindt je de kampeer plaatsen van de zigeuners en reizigers ook hier kun je paarden kopen natuurlijk.

Daarnaast ligt een weg ” de flash” die gedurende de dag afgesloten is en waar de paarden worden verkocht en op straat word er geraced en geshowd voor de verkoop. Hier oversteken vergt enig geduld en vooral n grote portie lef.

Onderaan de berg in het stad centrum is een rivier waar de paarden in gewassen worden. Ongeacht het weer is het druk in en rondom de rivier en zullen mensen hun paarden wassen om ze daarna zo mooi en schoon mogelijk te kunnen presenteren.

Van beneden naar boven lopen is wel een flinke klim, maar je doet het waarschijnlijk een paar keer per dag omdat beide plaatsen gewoon echt de moeite waard zijn om te bezoeken!

Op vrijdag ochtend is er ook nog een paarden veiling in een naast geleden dorp, Kirbky Stephen, dit is ook echt gewoon heel erg gaaf om mee gemaakt te hebben! Dus ook dit, vooral doen!

In en rondom Appleby is tijdens de week van de markt alles in teken van de markt, maar ook is het een prachtige streek in het Cumbria district dus neem zeker een dag de tijd om ook de natuur daar de bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s