Huskytocht

Hier vind je alle informatie die je zoekt voordat je een huskytocht gaat maken in Lapland! Wij hebben in Januari 2020 zelf mogen ervaren hoe het is om een huskytocht te doen in Lapland en dit was een absoluut hoogtepunt van onze vakantie!

De tweede dag van onze vakantie staat de huskytocht al ingepland. We hebben ons dik aangekleed, twee mutsen en zijn voorzien van twee paar handschoenen. We vertrekken richting Hetta Huskies waar onze tocht gaat starten. Vergeet niet dat het echt heel erg koud is in Lapland en dat je je vooral tijdens de huskytocht erg warm moet aankleden! Wij zijn door het hotel al voorzien van extra dikke thermo pakken, mocht dit niet het geval zijn dan zorgt de huskyfarm hiervoor.

Zodra we bij Hetta Huskies zijn aangekomen krijgen we een uitleg over hoe de slee bestuurd moet worden, hoe je kunt remmen en wat belangrijk is om op te letten. Tijdens deze uitleg wordt ook verteld hoe de honden getraind en verzorgd worden.

Wat een uitzicht hé?

De eerste keer hebben we de tocht van 6km gedaan, deze zat in het excursie pakket inbegrepen. De tocht zelf heeft ongeveer 40 minuten geduurd, de excursie heeft in totaal 4 uur geduurd. We hebben in de overige tijd de honden kunnen leren kennen en geholpen met het klaar maken van de honden voor de tocht.

Na het kennismaken met de honden is het tijd om onze sledes klaar te maken voor de tocht. De honden worden door het personeel ingespannen en wij worden naar onze slee gewezen. De passagier neemt plaats in de slee en de bestuurder stapt achterop met beide voeten op de rem! De honden worden op dit moment erg enthousiast, er wordt geblaft, gesprongen en getrokken; de honden zijn er klaar voor!

We krijgen het teken om te vertrekken, Niels haalt zijn voeten van de rem en we schieten met behoorlijke snelheid weg over de sneeuw. De kracht en het enthousiasme van de honden is heel bijzonder. De honden vinden het echt fantastisch om te doen, en wij ook! Niels heeft de honden goed onder controle, dus ik hoef alleen maar te genieten en de honden goed in de gaten te houden.

Jup, het is echt koud in Lapland!

We glijden door het witte landschap, waar je ook kijkt, daar zie je sneeuw en de donkergroene dennenbomen. Het is een uitzicht wat je nooit meer vergeet.

Tijdens de eerste tocht van 6 km hebben we beide ervaren dat dit echt te kort is. We hebben dan ook meteen een andere dag een langere tocht aangevraagd. Op vrijdag is het zover; vandaag hebben we de lange tocht van maar liefst 20 km! Gelukkig is de tocht halverwege voorzien van een ruststop zodat we even kunnen opwarmen, en de honden even kunnen rusten.

Het is duidelijk dat dit een tocht is voor bestuurders met wat meer ervaring, tijdens de tocht moet de snelheid vaak worden aangepast en ook in de bochten moet er goed gestuurd worden. De honden moeten vaker berg op en af en soms door hele losse sneeuw. Natuurlijk hebben we voordat de tocht begon weer de duidelijke uitleg gehad over het besturen van de slee.

Tijdens onze eerste tocht hadden we sneeuw en een behoorlijke koude wind. Maar bij de tweede tocht hebben we prachtig weer, het is koud maar de zon schijnt, voor zover dat mogelijk is in Lapland.

De tocht van 20 km heeft vier uur geduurd waarvan we ongeveer 3 uur op de slee hebben gezeten. Voor ons was dit het ultieme hoogtepunt van onze vakantie in Lapland. Mocht je ooit de kans krijgen om een lange tocht te maken? Doe dit dan, zonder twijfel!

Maar, is er ook een maar?
Het is niet echt een maar… Maar zoals je al verwacht moeten de honden ook soms hun behoeftes doen, zo ook tijdens de tocht. Als passagier is het op dit moment van belang om goed op te letten zodat er snelheid geminderd kan worden zodat ze hun behoefte kunnen doen. Dus zolang je de honden goed in de gaten houd, is het geen echte maar en zal er ook niks gebeuren. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je “geniet” van extra aroma op zulke momenten.


Wat moet je nog meer weten?

Worden de dieren wel goed verzorgd?
Als dierenliefhebbers hebben wij er zeker aan gedacht of dit wel het juiste is, en of de honden wel goed verzorgd worden. En wij zijn tot de conclusie gekomen, JA! deze honden worden super goed verzorgd en vinden het ook echt heel erg leuk om te doen. Ook als een hond een Off-day heeft en niet wil dan hoeft de hond niet te rennen en word een andere hond die wel graag mee wil voor de slee gezet.

Ook viel het ons op dat er twee honden in huis lagen en er een ren naast het huis was waar een aantal honden in zaten. Navraag wees uit dat dit de honden waren die extra verzorging nodig hadden en ze ze beter in de gaten konden houden dicht bij huis. De verzorging varieerde tussen massage’s aan de heupen vanwege stijfheid tot oogzalfjes.

Zodra je ziet wat voor enthousiasme de honden tonen zodra ze worden ingespannen, weet je meteen dat dit geen straf is voor de honden maar een feestje!

Alle honden waren in hele goede conditie, en we zagen dat de verzorgers erg vriendelijke waren voor de honden. Dus JA, wij vinden dat bij Hetta Huskies honden worden behandeld zoals het hoort.

Is de huskytocht veilig?
Ja, zolang jij de aanwijzingen van de gidsen opvolgt is het zeker veilig. Wat voor aanwijzingen? Op tijd remmen, afstand bewaren en zorgen dat de lijn tussen de honden strak staat. Als je dit doet, is het veilig en fantastisch om de tocht te doen

Voor de zekerheid 😉

Wat trek je aan tijdens de tocht?
Zoals we in het begin zeiden, het is koud in Lapland en deze tochten zijn echt koud. Dus kleed je vooral heel erg warm aan met voor laagjes en zorg voor een goede muts en handschoenen. Als de dagen langer zijn in Lapland, en de zon schijnt dan zou een zonnebril voor de bestuurder misschien wel prettig kunnen zijn.

Kun je foto’s/ video’s maken tijdens de tocht?
Ja, dat kan zeker en is toegestaan. Wel mag alleen de passagier foto’s en video’s maken aangezien de bestuurder ten alle tijden twee handen aan de slee moet houden. Door de kou kan het wel zo zijn dat apparatuur sneller leeg is, dus houd je batterij zo dicht mogelijk tegen je aan.

Wat kost het?
De kosten zijn zeker een ding wat niet niks is. De tocht van 6km zat al in ons excursie pakket, deze kost anders €109,00 per persoon. De tocht van 20 km, die wij later hebben bijgeboekt koste €164,00 per persoon. Bij de kosten zit inbegrepen, de sledetocht, eventuele extra kleding, handschoenen, drinken en de transfer van en naar het hotel inbegrepen. Het is dus een behoorlijk prijzige excursie, maar wij vonden het elke euro waard!

Ben jij van plan ook een huskytocht te maken of heb je er zelfs al een gemaakt? Laat het ons weten!

Liefs, Niels en Marieke – Always Stay Wanderlust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s